onsdag, oktober 17, 2007

trött som en grön älg som klippt en hövding...

Vid 23.30 igår så ringde telefon och det var barnens mamma som meddelade att äldste tösen blivit sjuk och att ambulansen var på väg. Om det nu blev så att hon blev tvungen att åka in så ville hon att jag följde med ambulansen. Det visade sig senare att det faktiskt var tösen som ville att jag skulle följa med, deras mamma tenderar att bli hysterisk i liknande situationer. Hur som helst, ambulansen kom och det beslöts att hon skulle åka med till sjukhuset. Så ambulansen skulle plocka upp mig på vägen.

Gick ut på parkeringen och mötte upp och iväg for vi. Nu bor vi visserligen på landet, men inte i lappland, vilket man skulle kunna tro när man inser att man är tvungen att stå ut med 11 mils ambulanstransport till närmsta sjukhus. Nej, nu ljög jag lite. Det är faktiskt 'bara' 7 mil till närmsta sjukhus. Men NU-sjukvården har bestämt att folk som bor i norra Bohuslän inte har rätt till samma akutsjukvård som resten av länet. Konstigt nog så betalar vi samma skatt, för den snudd på skrattretande akutssjukvården som vi knappt har. T.o.m ambulanspersonalen börjar allvarligt fundera på att sluta, eftersom förutsättningarna för att rädda nån till livet har blivit så försvårade av stelbenta byråkrater som bara ser prestige i ett beslut som ingen, mer än några äckliga politiker och byråkrater med alldeles för mycket makt har tagit.

Hur som helst, 1½ timme med ambulans till sjukhuset. Ok, under utryckning med ljus och ljud, så klipper de den tiden med ca. 15 minter. Alltså, en timma och femton minuter när du kanske ligger där med en hjärtinfarkt. Eller ännu värre, när du sitter där bredvid ditt barn som svalt nån farlig medicin eller trillat och spräckt skallen i nåt berg. Jag förstår inte vad problemet är för dessa inbitna stadsbor och som i värsta fall har 20 minuter till sjukhus, som knappt varit utanför sin egen stadsgräns, att förställa sig hur det känns som förälder att sitta maktlös under denna dryga timme och se sitt barn lida och kanske i värsta fall kämpa för sitt liv.

Men just det ja. Vi i norra Bohuslän är nån sorts andra klassens människor. Såna som är spenderbara. Vi duger när det skall till att betalas. Men när det gäller att ge tillbaks, då skall vi stå där med mössan i hand och tacka och ta emot. Så ser det ut här. Och det roliga är att det var tydligen var det 'folkliga' arbetarpartiet socialdemokraterna som har drivit den här frågan tillsammans med det parti som sägs värna om oss som bor på landsbyggden, centerpartiet alltså. Och även folkpartiet har ingått i denna oheliga allians som blev komplett med ett vänsterparti som för ovanlighetens skull inte vänt kappan efter vinden och faktiskt lyssnat på vad befolkningen vill.

Det vill säga att S, V, C och Fp röstade mot folkviljan att i stort sett avskaffa sjukvården i norra Bohuslän. Medans M, Kd och ett lokalt sjukvårdsparti röstade för att behålla det som det var. För en gångs skull hade jag samma åsikt som både moderater och kristdemokrater...är det egentligen konstigt att man tappar tron på politiker som så totalt skiter i vad alla utom de själva vill?

Vi fick åka sjuktransport hem, 150:- för dessa 11 mil tillbaks hem och var hemma klockan 7 i morse. Det var inget allvarligt och alla prover visade normala värden. Hon fick sova i sin säng här hemma hos mig och hunden sov hos henne. Behöver jag nämna att det sovits mest hela dagen idag. Så nu blev dygnsrytmen sabbad rejält.

Dagens låt är Operahuset med Attentat.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Fan vad hemskt. Men vad var det som hänt?

08:31  
Anonymous Anonym said...

Förjävligt helt enkelt!
Ska folk behöva då på grund utav sparivern!??

Hoppas tösen hämtat sig och att ni kan vara hemma idag o vila ut/Kram

10:04  
Blogger mumrik said...

christopher: Lite jobbigt var det, men jag är svårstressad och blir sällan uppjagad av såna här saker. Hon hade lite ont i magen och de misstänkte nästan allt från tarmvred till blindtarmsinflammation. Det var nog inget av det eftersom det blev bättre efter några timmar...

garbo: Visst är det en underbar verklighet en del av oss lever i. Och jag önskar att de som sitter där på sina feta arslen och beslutar över sånt här själva fick uppleva hur det känns. Eller t.o.m förlora nån pga sina vansinniga beslut. Då kanske kronan trillar ner och hjärnfunktionen sätter igång. För det där med att ha 1 timme och en kvart i ambulanstid till sjukhuset, det är ju EFTER att ambulansen hämtat upp den sjuka/skadade. Vi har ju en inställelsetid som i bästa fall är ca 10 minuter. Men eftersom vi har en hel uppsjö av ambulanser, not, så kan den vara upptagen och då kanske nån av grannkommunernas ambulanser kan komma. Då har vi genast en inställelsetid på 45-60 minuter. Är alla redan upptagna, så är det dessvärre klippt...då finns inget annat. Visst är det en underbar verklighet en del av oss lever i.

11:32  
Blogger Min Skattkammare said...

Ytterligare bevis på att människovärdet tappats bort......
Förstår att du blir vansinnig, usch!
Att Kd och M inte böjt knä inför Mammon i det här fallet är uppmuntrande, i vinstmaximeringens tidevarv!
Skönt att flickan din mår bättre igen.
Ha´det gott!

12:46  
Blogger Mia said...

Det är skit!!

22:31  

Skicka en kommentar

<< Home