torsdag, oktober 04, 2007

mumrik mumlar...

Upptäcker till min förfäran att kunskapen om Mumindalens invånare är lite bristfällig. Då jag, enligt de flesta barn som hör mig läsa nån saga med mumintrollen, blivit utsedd till beskyddare av dessa. Så inser jag att jag måste slänga upp detta lilla inlägg...har man dessutom varit i Naantali, Nådendal på svenska, och besökt Mumindalen...så måste man väl ha nån form av skada som inte läkt sen barndomen...

Mumintrollet - huvudpersonen i de flesta av böckerna. Nyfiken och lite smått naiv, men mycket godhjärtad och generös. Hans bästa vänner är Sniff och Snusmumriken. Snorkfröken är hans flickvän.

Muminmamman - Lugn, vänlig och förståndig. Går alltid i förkläde och bär alltid på sin handväska.

Muminpappan - Självupptagen och nostalgisk, men också äventyrlig och romantisk. Går nästan alltid med hög hatt och käpp. Han älskar sin hatt väldigt, väldigt mycket. Han tycker också mycket om att segla.

Sniff - en av Mumintrollets närmsta vänner. Materialistisk och feg, men också snäll och vänlig.

Snusmumriken - en vagabond som är Mumintrollets bästa vän. Snusmumriken är lite av en ensamvarg som drar söderut när vintern kommer, men också klok och musikalisk. Han är också en livsnjutare som inte bryr sig om att samla på saker. Snusmumrikens utmärkande drag är hans gröna kläder, att han bor i tält och att han spelar munspel.

Lilla My - Mymlans lillasyster. Aggressiv, busig och viljestark, men också rättvis och vänskaplig.

Snorkfröken - Snorkens syster och Mumintrollets flickvän. Fåfäng, men väldigt snäll. Snorkfrökens utmärkande drag är hennes pannlugg och att hon ändrar färg beroende på hur hennes känslor ändras.

Snorken - Snorkfrökens intelligenta bror. Som namnet antyder beter sig Snorken ofta snorkigt och oförskämt.

Bisamråttan - en filosof som mest föredrar att läsa Oswald Spenglers böcker om alltings onödighet.

Mårran - ett stort lila monster som kommer fram på vintern efter att ha sovit hela sommaren. Nästan alla är rädda för henne. Vart hon än rör sig fryser marken till is. Egentligen vill hon bara ha värme och är inte särskilt elak, men har en isande blick.

Hattifnattar - små, vita spökliknande varelser som varken kan tala, höra eller ens se. Har däremot mycket bra känsel. Hattifnattar är normalt ofarliga, men blir elektriska vid åskväder.

Knytt - små försynta, känslosamma och lätt bortkomna varelser.

Isfrun - en otroligt vacker kvinna som dock är den farligaste varelsen i hela Mumindalen. Skulle man råka titta in i hennes vackra blå ögon fryser till is.

Klipptassar - Varelser som lever i gångar som de gräver under floder, de avsätter klibbiga spår efter sina tassar och gnager på vad de kommer åt.

--- nyanlänt ---

Filifjonkan - är en osäker men rakryggad figur i stort behov av bekräftelse. Tidigare eventuella traumatiska upplevelser tycks ha präglat hennes personlighet och därför är hon ganska skrämd och ångestfylld. Hon bor ensam i sitt perfekt städade och pyntade hus men längtar efter gemenskap och oordning. Hon är dock ärlig och sökande, och hennes ångest inför livets osäkerhet blir allmängiltig och lätt att identifiera sig med. Hon slåss mot de demoner som rister i allas våra själar.

Hemulen - är en skygg individ som håller sig lite för sig själv. Han bär en lila klänning som han ärvt av sin faster. Rasen Hemuler är snarlika mumintroll men smäckrare, de symboliserar i Tove Janssons böcker ordning, paragrafrytteri och myndigheter. De vill inordna sin omgivning i fack och blir lätt fanatiska.

Too-ticki - brukar bo i muminfamiljens båthus om vintrarna. Till lynnet är Too-ticki lugn, sansad och jordnära.

Sen kommer ju även Stinky, Tulippa, Mymlan m.fl...listan kan bli riktigt lång...


Nån som känner igen sig?

Dagens låt är Hide the hamster med Dayglo abortions.

4 Comments:

Blogger Min Skattkammare said...

Åhhhh........!
Känner mig besläktad med Snusmumriken.......men eftersom du är han......då är väl jag Mumintrollet själv, hans bäste vän!!!

Jag visste väl att Snuttmumrik var ditt rätta namn......en sagofarbror!! :) :)

12:05  
Anonymous Anonym said...

Finns det inte en Filifjonka oxå?

15:20  
Anonymous Anonym said...

..och en Hemul...Too-Ticki Stinky hm kommer inte på nån mer just nu...

15:24  
Anonymous Anonym said...

du är för goooooo!!!

=)

jag är nog den som ligger i en hängmatta och läser, den som inte orkar röra sig en meter.. skrattar..
ligger på ett rosa moln och bara snarkar, medans livet går en förbiii..
- finns det nån sån?

hehe..

krami..

08:55  

Skicka en kommentar

<< Home