tisdag, juni 06, 2006

Nationaldag?

Idag har jag varit med om mitt tredje nationaldagsfirande på svenska. Och jag säger då det. Maken till firande får man nog leta efter. Jag har varit i Norge på deras stora dag, 17 Maj. Jag har varit i Danmark på deras stora dag, 5 Juni. Jag har varit i Frankrike den 14 Juli. Jag har varit i Italien den 2 Juni. Jag har även varit i Thailand den 5 December, när deras kung fyller år. Alla dessa exempel som jag räknar upp har firanden som verkligen visar att man firar. De har hur roligt som helst och festar ordentligt.

Hur ser det då ut i Sverige? Jo, vi har nåt liknande allsång på Skansen, med den skillnaden att kungen dyker upp. Sen har vi alla dessa lokala firanden och fester. Nu har jag bara erfarenhet av hur det ser ut i den kommun jag bor i och att mina betraktelser är rediga generaliseringar. Men eftersom det är så roligt att generalisera, så gör jag det. I den kommun där jag bor, så är det socialistisk majoritet. Nu tror jag inte att det spelar nån roll vem som råkar sitta vid makten. Det blir precis lika roligt som ett politiskt valmöte två månader innan valet.

Ni kanske undrar varför jag över huvudtaget ens närvarade? Har man barn, så tvingas man genomlida en hel del hemskheter för deras skull. Mina barn spelar i skolans musikkår och skall därför vara med av den anledningen. Då slipper man minsann inte undan att lyssna på dem. I år hade jag tur. Det var endast hemvärnet som exercerade innan. 15 minuter rent tråk. Hur kul är det att se vuxna män gå fram och tillbaks på en gräsmatta med gevär i händerna?

Eftersom det snabbt var avklarat, instrumenten hoppackade och sen snabbt iväg hemåt för att slippa vara med om resten. Jag förstår att svenskarna låter bli att fira nationaldagen. Enligt undersökningar, så avstod 2/3 delar att fira nationaldagen. Och ser programmet ut på liknande sätt som här, så är det inte så konstigt. Efter att barnen spelat sina två låtar, så skulle en folkdansgrupp uppträda till musik som spelades av ett spelmanslag. Efter det var det PRO kören som skulle äntra scenen. Efter det skulle nån präst hålla ett nationaldagsanförande. Ett tal antar jag att det var fråga om. Som avslutning, skulle kommunens politiker ha dragkamp mellan varandra, sossarna mot oppositionen. Varför blir man inte förvånad över att politikerna brer ut sig även här? Som ni ser, så var det ett fullödigt, spännande och intellektuellt stimulerande program de hade lagt fram åt oss. Är det verkligen meningen att man skall tråkas ihjäl på nationaldagen? Skulle man kunna skicka ansvariga på studiebesök till Oslo nästa 17 Maj? Kanske även till Köpenhamn nästa år, så kanske det blir en dag av festligheter om några år och inte ett stort och svårsvalt sömnpiller.

Som jag alltid tyckt, så borde egentligen midsommarafton vara nationaldag i Sverige. Dels för att svenskarna är de enda, förrutom ålänningarna, som firar midsommar. Men mest för att det är en dag som alla svenskar helt enkelt firar.

Dagens låt är Du gamla du fria med Sötlimpa.


6 Comments:

Anonymous Anonym said...

På en mycket liten scen i Stadsparken sjöng en man en sång. Nedanför i publiken sitter cirka tio personer och tittar. Så nedrans pinsamt...

Några flickor med pom-poms och såna där pinnar gick i parad på torget. Folk såg mest irriterade ut när de drack sitt eftermiddagskaffe.

Själv har jag solat idag och låtit dagen passera som en vanlig tråkig söndag.

Boring. Kämpar vidare med min spamrensning. De trillar in även om jag tagit bort både inlägget och möjligheten att kommentera. Hur är det möjligt? Jag kliar mig återigen i huvudet.

19:17  
Anonymous Anonym said...

Jag tror folk är ute i sina sommarstugor och skiter ganska rejält i att vifta med flaggor. Supa och festa har det ju funnits tid till nu i några dagar innan :)

21:21  
Blogger niinis said...

Håller med fullständigt, skandal... Det enda jag såg, om det ens kan kallas firande var två båtar i hamnen som hade fäst svenska flaggor lite sjaskigt o nån gul ballong, fy fasen vad kasst!

Nepp...fira med bowling o en lååång fika i hamnen. De va de enda, o andra sidan e jag ju finsk oxå... så whatever! ;)

08:51  
Blogger Unknown said...

Vi hissade flaggan..Det var det enda vi gjorde som var nationalisktisk..annars städade vi :) och sov lääänge

10:14  
Anonymous Anonym said...

Jag håller med!

Midsommarafton borde vara vår nationaldag då folk klär sig i folkdräkter, dansar folkdans, äter sill å nubbe, sjungar Helan går och plockar blommor! Det är Sverige för mig!!

/pendelilskan

10:28  
Anonymous Anonym said...

På Sthmls gator bar många på flaggor. Men jag undrade mest vart de skulle eller hade varit. På nyheterna såg jag sen att det hade firats på Stadion. Hur kommer det sig att jag som bor mitt i staden har missat det? Blundar jag på väg till jobbet? Stod det i tidningen? Sa de det på tv, inte vet jag...

18:29  

Skicka en kommentar

<< Home